Bryggsingel – Special edition

PERU – DON JUAN

Singel estate

Don Juan Almanza Ccahua är en av de ursprungliga pionjärerna som tog sig för att plantera kaffe, i den otroligt avlägsna regionen Amachu Huaycco i södra Peru. På den tiden var kunskapen begränsad och de första skördarna därmed oerhört små. Den lilla mängd kaffe Don Juan Almanza faktiskt skördade processade han själv och för att ta kaffet till försäljning tog han åsnorna till hjälp och korsade de väldiga bergsmassiven. En resa som med den tidens infrastruktur tog honom 6 dagar.
Med åren så utvecklades dock regionen och byggandet av vägnät med broar som kopplade samman byarna var nyckeln till kommunikation och bildandet av kooperativ. Gemensamt kunde man slå tillbaka mot de ”coyotes” (hårdnackade kaffeköpare) som gick långt för att pressa prisbilden.

Med denna kooperativa struktur blåste därför förändringarnas vindar. Don Juan och hans kollegor fick ta del av teknisk expertis för att på bättre sätt optimera sin kaffeodling. Med nyvunnen kunskap och förbättrad skötsel av kaffeträden kunde han sedan följa den positiva utvecklingen och se sina skördar ge allt bättre utdelning och hålla en allt jämnare kvalitet, för att inbringa ett högre pris.

Idag har Don Juan Almanza passerat sextio år och alla dessa minnen och positiva förändringar skänker honom mycket glädje och hopp. Hans två söner har även ärvt det gedigna intresset för kaffet och är idag båda verksamma inom regionen och kooperativet. Juan ser det som en självklarhet att hans söner fortsätter odla kaffet och siktar mot toppen.

Den 4 hektar stora farmen är belägen på otroliga 2 090 meters höjd och med det så är förutsättningarna helt enkelt fantastiska. Kaffet mognar långsamt i det tämligen svala klimatet och Don Juans selektiva plockning av enbart de mogna bären ger full sockerkoncentration. När han sedan tar sitt kaffe genom den vårt-förädlade metoden och sedermera långsam torkning så är det helt separerat samt ständigt under hans vakande ögon.

Specifikt denna lot provade vi, direkt från torkborden, tillsammans med hans son och koppare Wilbert i September 2016. Den klara syrligheten, rena smakprofilen samt fulländade balansen stal direkt vår uppmärksamhet. Röda bär, apelsin, karamell och mjölkchoklad är bara några av de smaker vi noterade i vad vi är stolta över att säga är vårt bästa erbjudande från Peru.

Smak: Röda bär, apelsin, karamell och mjölkchoklad.
Svart/Mjölk: Rekommenderas utan mjölk, p.g.a. sötman som redan finns i kaffet.
Kooperativ: Incahuasi Coop
Bonde: Don Juan Almanza Ccahua
Region: Amachu Huaycco
Altitud: 2.090 meter över havet
Varieteter: Blandning av Typica, Bourbon och Caturra
Process: Tvättat och torkat på upphöjda bord
Skördetid: Juli-Augusti 2016

Bryggsingel – PERU

Smak: Mandel, marsipan och fina aprikostoner.
Svart/Mjölk: Funkar bra både som den är och med en liten skvätt mjölk.
Kooperativ: Incahuasi Coop
Region: Amaybamba, Pacaybamba och San Fernando
Altitud: 1700-2300 meter över havet
Process: Tvätta och soltorkat på upphöjda bord
Varieteter: Blandning av Tipyca, Bourbon, Caturra och Pache
Skördetid: Juli-Augusti 2016

PERU – INCAHUASI COOP

Singel origin

Altitud, jordmån, nederbörd, soltimmar: få länder erbjuder så fulländade förutsättningar för kaffe som Peru. Och är samtidigt relativt oupptäckt mark för specialkaffevärlden. Landet som med sina enorma bergsmassiv, tropiska regnskogar och rika flora och fauna slutar aldrig att förvåna oss. Mycket av att Peru fortfarande bara är i begynnelsen på sin specialkafferesa har att göra med svårigheterna kring att ta sig runt bland landets producerande regioner. Varje resa innebär flertalet inrikesflyg samt dussintals timmar i bil längs serpentinvägar över bergskammar på höjder ofta över 3500 meter.

I några av dalgångarna mellan dessa berg, i de mest avlägsna och svårtillgängligaste platserna i södra Peru, huserar kooperativet Incahuasi. Medlemmarna, 330 till antalet, har sina farmer på fantastiska 1900-2600 meters höjd. Varieteterna man odlar är Typica, Caturra och Bourbon och farmernas avlägsenhet är också teorin bakom varför man lyckas hålla välmående, ekologiska farmer likt dessa, fria från Coffee Leaf Rust och andra kaffesjukdomar. Efter skörd torrfermenteras kaffet, för att sedan gå igenom ytterligare sortering i vattenkanaler.

Ett målande exempel på avlägsenheten är att kooperativet, för bara 8 år sedan, transporterade allt kaffe med åsnor i två dagar till den närmaste staden Andahuaylas. I avsaknad av bilväg till och från kooperativets tvättstation.

I augusti 2015 initierade vi vad som kommer bli ett nära samarbete med Claudio, Jennie och deras kollegor inom Incahuasi. Där fokus ligger på kvalitet, hållbarhet och transparens.
Medlemmarnas samlade ansträngningar presenterar ett kristallklart kaffe som krigar för att sätta Peru högt på kaffekartan. Ett kaffe med tydliga toner av mandel/marsipan och fina aprikostoner. Funkar bra både som den är men även med en liten skvätt mjölk. Kaffet är så klart både ekologiskt och Fairtrade-märkt.

SE-EKO-01
Jordbruk utanför EU

Kaffe: Fairtrade-certifierad ingrediens från Fairtradeproducenter.
Totalt 100 %. Läs mer på www.fairtrade.se