Bryggsingel – Special edition

HONDURAS – EL COROZAL

I tider där merparten av de centralamerikanska kaffeländerna står med sviktande skördevolymer lyser Honduras istället klart på kaffehimlen. Man har som enskilt land, på ett högst imponerande sätt, lyckats trotsa de trender som både klimatförändringar och ökad närvaro av Coffee Leaf Rust haft på sina grannländer.

Honduras producerar istället kaffe som aldrig förr – och i ledet av detta går även kvalitetsutvecklingen. Vi såg det tydligt under vår senaste resa i landet och är stolta över de medvetna kaffeproducenter vi nu etablerat relationer med. Ett sådant exempel är det fairtrade- och ekologiskt certifierade kooperativet Coagriscal som lät oss prova mindre lotter kaffe – från några av kooperativets bäst presterande bönder.

Den lott som fångade vår uppmärksamhet var från en grupp om 30 producenter i byn El Corozal, i regionen Santa Barbara, alldeles intill staden Trinidad. Här odlar man catuai, caturra och obata på mellan 1200 och 1400 meters höjd.
Resultatet ett kaffe till smakbilden präglat av karamell, mandarin och färska örter.

Vi lyckades knipa 28 säckar av detta eftertraktade kaffe som kammar 85,5-86 på SCAA-scalan.

Kooperativ: Coagriscal
Med/utan mjölk: Rekommenderas utan
Bonde: 30 bönder, 5 kvinnor, 25 män
Ursprung: El Corozal
Region:Santa Barbara
Närmsta stad: Trindad
Altitud: 1,200-1,400 meter över havet
Varieteter: Blandning av Catuaí, Caturra och Obata
Process: Tvättat

Bryggsingel – PERU

Smak: Mandel, marsipan och fina aprikostoner.
Svart/Mjölk: Funkar bra både som den är och med en liten skvätt mjölk.
Kooperativ: Incahuasi Coop
Region: Amaybamba, Pacaybamba och San Fernando
Altitud: 1700-2300 meter över havet
Process: Tvätta och soltorkat på upphöjda bord
Varieteter: Blandning av Tipyca, Bourbon, Caturra och Pache
Skördetid: Juli-Augusti 2016

PERU – INCAHUASI COOP

Singel origin

Altitud, jordmån, nederbörd, soltimmar: få länder erbjuder så fulländade förutsättningar för kaffe som Peru. Och är samtidigt relativt oupptäckt mark för specialkaffevärlden. Landet som med sina enorma bergsmassiv, tropiska regnskogar och rika flora och fauna slutar aldrig att förvåna oss. Mycket av att Peru fortfarande bara är i begynnelsen på sin specialkafferesa har att göra med svårigheterna kring att ta sig runt bland landets producerande regioner. Varje resa innebär flertalet inrikesflyg samt dussintals timmar i bil längs serpentinvägar över bergskammar på höjder ofta över 3500 meter.

I några av dalgångarna mellan dessa berg, i de mest avlägsna och svårtillgängligaste platserna i södra Peru, huserar kooperativet Incahuasi. Medlemmarna, 330 till antalet, har sina farmer på fantastiska 1900-2600 meters höjd. Varieteterna man odlar är Typica, Caturra och Bourbon och farmernas avlägsenhet är också teorin bakom varför man lyckas hålla välmående, ekologiska farmer likt dessa, fria från Coffee Leaf Rust och andra kaffesjukdomar. Efter skörd torrfermenteras kaffet, för att sedan gå igenom ytterligare sortering i vattenkanaler.

Ett målande exempel på avlägsenheten är att kooperativet, för bara 8 år sedan, transporterade allt kaffe med åsnor i två dagar till den närmaste staden Andahuaylas. I avsaknad av bilväg till och från kooperativets tvättstation.

I augusti 2015 initierade vi vad som kommer bli ett nära samarbete med Claudio, Jennie och deras kollegor inom Incahuasi. Där fokus ligger på kvalitet, hållbarhet och transparens.
Medlemmarnas samlade ansträngningar presenterar ett kristallklart kaffe som krigar för att sätta Peru högt på kaffekartan. Ett kaffe med tydliga toner av mandel/marsipan och fina aprikostoner. Funkar bra både som den är men även med en liten skvätt mjölk. Kaffet är så klart både ekologiskt och Fairtrade-märkt.

SE-EKO-01
Jordbruk utanför EU

Kaffe: Fairtrade-certifierad ingrediens från Fairtradeproducenter.
Totalt 100 %. Läs mer på www.fairtrade.se