Espressoblend

Sumatra / Peru / Etiopien

En fyllig, rund och välbalanserad espresso med tydligt kryddiga toner som i kombination med mjölk ger en munkänsla likt choklad och nougat.

Kaffet är så klart både Eko och Faistrade-märkt.

Sumatra:
Kooperativet Permata Gayo ligger i Acehprovinsen på Sumatras allra nordligaste spets. Kaffet växer på upp till 1800 meters höjd. Skörden börjar genom att de mogna bären skalas på sitt fruktkött direkt hos bonden och sedan fermenteras i plastsäckar innan det sköljs, tröskas, torkas och sorteras. Processen , som är ovanlig, ger ett kaffe med en karaktär som går från gräsig till kryddig och mjukt rund. Fylligheten är påtaglig. Man är cirka 2400 aktiva medlemmar inom kooperativet och 1500 av dessa är både ekologiskt och rättvisemärkt certifierade. Det är från dessa vår Gayo kommer ifrån.

Peru:
Altitud, jordmån, nederbörd, soltimmar: få länder erbjuder så fulländade förutsättningar för kaffe som Peru. Och är samtidigt relativt oupptäckt mark för specialkaffevärlden. Landet som med sina enorma bergsmassiv, tropiska regnskogar och rika flora och fauna aldrig slutar att förvåna oss. Mycket av att Peru fortfarande bara är i begynnelsen på sin specialkafferesa har att göra med svårigheterna kring att ta sig runt bland landets producerande regioner. Varje resa innebär flertalet inrikesflyg samt dussintals timmar i bil längs serpentinvägar över bergskammar på höjder ofta över 3500 meter. I några av dalgångarna mellan dessa berg, i de mest avlägsna och svårtillgängligaste platserna i södra Peru, huserar kooperativet Incahuasi. Medlemmarna, 330 till antalet, har sina farmer på fantastiska 1900-2600 meters höjd. Varieteterna man odlar är Typica, Caturra och Bourbon och farmernas avlägsenhet är också teorin bakom varför man lyckas hålla välmående , ekologiska farmer likt dessa, fria från Coffee Leaf Rust och andra kaffesjukdomar. Efter skörd torrfermenteras kaffet, för att sedan gå igenom ytterligare sortering i vattenkanaler. Ett målande exempel på avlägsenheten är att kooperativet, för bara 8 år sedan, transporterade allt kaffe med åsnor i två dagar till den närmaste staden Andahuaylas. I avsaknad av bilväg till och från kooperativets tvättstation. I augusti 2015 initierade vi vad som kommer bli ett nära samarbete med Claudio, Jennie och deras kollegor inom Incahuasi . Där fokus ligger på kvalitet, hållbarhet och transparens. Medlemmarnas samlade ansträngningar presenterar ett kristallklart kaffe som krigar för att sätta Peru högt på kaffekartan. Ett kaffe med tydliga toner av mandel/marsipan och fina aprikostoner. Funkar bra både som den är men även med en liten skvätt mjölk. Kaffet är så klart både Eko och Fairtrade-märkt.

Etiopien:
Kooperativet Negelle Gorbitu och kooperativet Harfusa ligger båda i Etiopiens stjärnregion Yirgacheffe. I Harfusa produceras ett soltorkat kaffe av fantastisk kvalitet. Kaffets smaker beskrivs som sött, bärig och med lite toner av vanilj, och saknar helt den fermenterade känslan som vissa soltorkade kaffen kan få. Bären plockas när de är högröda, nästan violetta, och får sedan torka i solen innan fruktköttet avlägsnas. Från Negelle Gorbitu levereras ett tvättat kaffe med en något högre syrlighet i sig. Kaffe från Yirgacgeffe är känt för sina klara citrustoner och påminner i koppen ofta om ett gott Earl Grey-te.

Smak: Kryddiga toner med smak av choklad och nougat.

50% från kooperativet Permata Gayo i Sumatra
Altitud: 1300-1800 m.ö.h
Varieteter: Caturra, Aten och Jember Typica
Process: Pulped natural

25% från kooperativet’Procafé’i’Nicaragua!

Altitud: 1900-2600
Varieteter: Typica, Caturra, Bourbon

15% från kooperativet Negelle Gorbitu i Yirgacheffe, Etiopien
Altitud: 1900-2000 m.ö.h
Varieteter: Heirloom
Process: Tvättat

10% från kooperativet Hafursa i Woreda (Yirgacheffe), Etiopien
Altitud: 1750-2300 m.ö.h
Varieteter: Blandade inhemska varieteter
Process: Soltorkat

SE-EKO-01
Jordbruk utanför EU

Kaffe: Fairtrade-certifierad ingrediens från Fairtradeproducenter.
Totalt 100 %. Läs mer på www.fairtrade.se