SVENSKA FN-FÖRBUNDET

1 fika = 1 skolmåltid!

Fika med Stammiskortet så bjuder vi på lunch… I Etiopien.

Du får själv 10% rabatt plus en extra rabatt om 2:- som Barista bidrar med till en skollunch i de skolor som FN’s livsmedelsprogram stödjer i Etiopien.

100 fika = 1 termin i skolan.

30-09-Stammiskort_85,6x53,98mm-ver3 Meseret2014

Flickan på kortet heter Meseret och var 12 år när bilden togs. Nu går hon i 9:an och tänker bli universitetslärarinna i Engelska. Utan skolmaten skulle hon och tusentals andra flickor blivit bortgifta och hemsända för länge sedan. Vi vet för vi har träffat Meserets familj och har löpande kontakt. Hon är stolt att vara symbol för kraften i att rösta med plånboken och hur man kan påverka med sitt val av fika.

Unknown-1Bilden till vänster är från Baristas första besök i Etiopien. Vår grundare Björn sitter även i FN-fondens styrelse.

Skolmat till barn i Etiopien!

Läs mer om resan och FN-förbundets insamlingsprojekt ”Skolmat”.  Över  800 barn får mat varje dag genom Barista. För att du och dina vänner väljer att fika hos oss.

Bilden nedan visar överlämningen av check på drygt 1M till svenska FN-förbundets Generalsekreterare Linda Nordin. Nu är vi på väg mot två miljoner…

Unknown

100 miljoner barn i världen går inte i grundskola. Många av dessa flickor och pojkar måste istället bidra till sin familjs försörjning på grund av det låga världsmarknadspriset på kaffe. I Etiopien går bara 40% av barnen i skolan – i vissa provinser inte ens 10%. I Muka Dera som du ser på våra bilder har skolmaten inneburit att hela 91% av barnen i trakten går i skolan!

Skolmatsprogrammet är ett av FNs mest effektiva genom tiderna och hela 93% av donerade medel blir mat till barnen.

32% fler barn går i skolan där vi bjuder på skolmat. Flickor utgör 2/3 av barnen som inte får gå i skolan. Men om flickorna får utbildning föder de 50% färre barn, risken är 50% lägre att hon drabbas av HIV eller att hennes egna barn svälter och chansen är 50% högre att hennes egna barn kommer att gå i skolan. Utbildningen minskar även risken för barnäktenskap och könsstympning. Ungefär hälften av flickorna i Etiopien gifts bort som barn och i vissa provinser utsätts över 90% för s.k. faraonisk omskärelse.

Du kan själv bidra direkt genom att sätta in en gåva till FN-förbundet och dess PG-konto 90 05 3 – 8. För två kronor om dagen kan du ge ett barn i Etiopien en bättre framtid.

Trots att Etiopien utan tvekan gör världens bästa kaffevarianter – många har hört om Sidamo, Harar, Aricha och Yirgacheffe – lider man av de låga kaffepriserna. Ca en tredjedel av kaffet hos Barista är Etiopiskt och vi betalar rejält genom Fairtrade. Skolmatsprojektet är en naturlig del av vårt engagemang.

LÄS MER PÅ:

Unknown-5Barista är stolt partner till FN-förbundet i Sverige

FAIRTRADE

Allt som går är Fairtrade/Rättvisemärkt hos oss på Barista och mer tillkommer efter hand.

Barista var först i Sverige att gå all in på Fairtrade och vi är extra stolta att ha varit först i världen med Fairtrade Cola.

Ja, det spelar roll var du väljer att fika:

När du väljer en Fairtrade-märkt produkt bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Det finns andra etiska märkningar, men Fairtrade är den mest långtgående certifieringen och garanterar bland annat en högre ersättning till odlarna:

 • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
 • Barnarbete och diskriminering motverkas
 • Demokratin och organisationsrätten främjas
 • Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt
 • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Exempel på Fairtrade på Barista är:

 • Kaffe, Te & Chai
 • Choklad (inte i bakverk ännu). Prova de smarriga bitarna från Divine. Odlarna äger 45% av producenten i England. Coolt!
 • Socker (inte i bakverk ännu)
 • Fairtrade Vaniljsyrup – Barista var först i världen med Fairtrade syrup!
 • UbuntuCola – Barista var först i världen med Fairtrade Cola!
 • Bananer
 • Cashewnötter (påse från Smiling Cashew finns vid kassan)

Men funkar det verkligen undrar man kanske? Jo det finns naturligtvis brister i alla lösningar men Barista är imponerade av transparensen inom Fairtradesystemet och när ett kooperativ tappade sin certifiering efter oegentligheter som upptäcktes vid en inspektion ser vi att systemet fungerar. Vi avbokade sändningen och valde ett annat kooperativ med ordning på verksamheten.

Läs mer

Vi brukar koncentrera oss på allt det positiva med att välja Fairtrade, men vill du få en glimt av den grymma verkligheten i producentländerna så kolla dokumentären ”The Dark Side of Chocolate” om hur hundratusentals barnslavar skördar ocertifierad choklad. Filmen visades på Fairtrades årsmöte och få hade ett torrt öga 18.15 in i filmen när en liten grabb just sålts vidare…

Läs mer på www.fairtrade.se