Under år 2022 fick ytterligare tre svenska restauranger åtråvärda stjärnor i Michelinguiden. Michelinguiden är en serie med guideböcker som ges ut av franska däcktillverkaren Michelin. Den första Michelinguiden gavs ut i Frankrike runt början av 1900-talet. Syftet var att vägresenärer lättare skulle hitta den service som behövs under resan, inklusive hotell och restauranger.

För restauranger innebär det numera en stor ära att få en eller flera stjärnor i Guide Michelin. Krögare behöver lägga mycket tid och omsorg på maten och servicen. För att få mer tid över till kärnverksamheten kan exempelvis krögare skala bort andra uppgifter. Det kan vara att ta hjälp från Bokoredo som tar hand om bokföring och löneadministration. På så sätt frigörs tid till att arbeta med menyer och att restaurangen ska vara en helhetsupplevelse.

Det här innebär stjärnorna

Inspektörerna som sätter antalet stjärnor besöker olika restauranger anonymt. Bedömningen som ligger till grund för antalet stjärnor baseras på flera olika faktorer. Bland annat råvaror, värde för pengar och kvalitet över tid. En lyckad dag räcker inte för att få stjärnor. Det går att få en till tre stjärnor hos Guide Michelin.

  • En stjärna innebär att restaurangen är en mycket bra restaurang i sin kategori.
  • Två stjärnor innebär att restaurangen erbjuder utomordentlig matlagning och är värd en omväg på resan.
  • Tre stjärnor är absolut bästa omdömet. Då är köket exceptionellt bra och att besöka restaurangen är värd en egen resa.

Sverige har relativt många restauranger som belönas med stjärnor, från en till flera stjärnor i betyg. Råvaror i Sverige håller hög kvalitet och det finns krögare som kan skapa matupplevelser utöver det vanliga.

Missa inte att boka bord i förväg

Vill du besöka en restaurang som har en eller flera stjärnor i Guide Michelin ska du boka bord i förväg. Har restaurangen tre stjärnor kan det vara fullbokat ett år eller ännu lägre. Priserna för att äta på en restaurang som belönats med stjärnor brukar vara i relation med antalet stjärnor.

Samtidigt är det en upplevelse för alla sinnen att besöka en stjärnbelönad restaurang. Du kan alltid kontrollera om det finns en Michelin-restaurang i närheten om du ska ut och resa. Det är ett sätt att uppleva lokala maträtter på helt nya sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.